Rustikt & lantligt

Den som bor på landet har ofta väl tilltagen tomt – massor av härlig yta att breda ut sig på! 

Där kan den stora trädgården bli mer intim och lättare att ”inreda” med växter om man skärmar av och delar in med rätt kompakta väggar. 

Det finns många goda skäl till att dela upp en stor yta. Tänk så här – en soffa mitt inne i en idrottshall känns inte särskilt mysigt och ombonat.  Med ”väggar” och mindre rumsligheter, känner man sig mer skyddad  – mysigare helt enkelt. 

Men dessutom, är det betydligt enklare att ”inreda” mindre och mer konkreta ytor med växtlighet. Några ensamma perenner på en stor gräsmatta gör inte trädgården roligare. Börja istället med att bygga väggar! De kan vara konkreta byggnationer – som de palissader av gamla höstakar i den här trädgården – stenmurar, skärmväggar eller plank. Men också i form av häckar och buskar. Sedan blir det enklare att tänka sig hur man ska utforma det mindre rummet. 

Smart också, att fokusera på att göra iordning ett rum i taget, istället för att dutta runt lite varstans. Alltså – samla dina krafter! 

Ett rum som vara kvar i den här trädgården, var själva huvudentrén. Det var lite otydligt hur besökare skulle ta sig från garageuppfarten till huset och ofta virrade de in i gångarna mellan palissaderna och hamnade i stället vid köksingången. 

Men med en fin grind och en lång, mjuk slingrande gång blev det väldigt tydligt hur man skulle nå fram till huset.  Till skillnad mot den övriga trädgården, som är dold bakom högvuxen grönska, så är den här entrédelen mer öppen. Den är helt enkelt synlig-gjord! Och därför bjuder man lite extra också på blommande perenner längs vägen – så att besökare ska känna sig riktigt välkomna.